Husets historia


I Helleby Bod har det varit olika verksamheter ända sedan 1700-talet. Fram till mitten av 1800-talet inhyste boden en vägkrog där törstiga resenärer kunde ta sig ett glas på resan mellan Tullgarns slott och Stockholm. Enligt förra ägaren finns fortfarande märken efter ölfaten i skänkstugans källare. Skänkstugan är det lilla huset som ligger mellan butiken och det senare byggda bostadshuset, båda dessa är idag privatbostad.

Fr o m mitten av 1800-talet förvandlades Helleby Bod till handelsbod och tillsammans med kyrkan och kyrkskolan utgjorde butiken centrala Hölö. (Centrum som vi känner det idag uppstod först när Hölö fick järnvägsstation.) Fram till senare delen av 1960-talet kunde man här handla mat, leksaker, tidningar, gummistövlar med mera, med mera. Handelsboden var tidigt ute med att ha telefon, numret var rikstelefon 8, och i butiken hämtade de kringboende sin post.  Under en period under handelsbodstiden var Helleby Bod faktiskt ICA-butik och hade ett tag också bensinstation!

Tiderna förändras och när handelsboden lagts ner etablerades en framgångsrik antikhandel, Antikgården, i Helleby Bod. Antikgården, som höll till i huset på 1970-talet, flyttade sedermera till Mariefred där företaget finns kvar än idag. Efter att därefter ha fungerat som privatbostad i ca 25 år kändes det som om boden tyckte att det var roligt att bli affär igen, och 2016 firade Helleby Bod 10-årsjubileum som den blommande oas det är idag!